Intoxicația alimentară: simptome și cât durează

O boală neplăcută cauzată de alimente contaminate. Intoxicația alimentară este provocată de organisme infecțioase și toxinele acestora. Bacteriile, paraziții sau virusurile pot contamina alimentele și cauza neplăceri. Chiar dacă mâncarea ar trebui să ne aducă plăcere, uneori este sursa unor probleme de sănătate. 

Există boli asemănătoare, precum gripa intestinală sau gastrică. Totuși, intoxicația alimentară are particularitățile sale. În acest articol vom analiza cum apare această afecțiune, care sunt simptomele și evoluția ei, și de asemenea vom discuta cum să sprijinim organismul în procesul de recuperare. 

Cum apare intoxicația alimentară? 

Intoxicația alimentară apare după consumul de alimente sau băuturi contaminate. Sursele sunt bacteriile, virusurile sau paraziții și toxinele acestora. Le regăsim în majoritatea alimentelor, dar cu o preparare corectă în timpul gătitului, pot fi eliminate în siguranță. Așadar, riscul provine în principal din alimentele crude. 

Printre cele mai frecvente bacterii care cauzează acest tip de probleme se numără salmonella sau E. coli, norovirusurile, diferiți paraziți și toxine precum micotoxinele produse de mucegaiuri. Simptomele intoxicației apar la câteva ore după consumul acestor alimente. Printre cele mai riscante alimente se numără: 

  • ouă crude 
  • carne insuficient preparată termic 
  • anumite produse lactate 
  • fructe sau legume nespălate 
  • uneori, și apa poate fi sursa contaminării. 

Simptomele și manifestările intoxicației alimentare 

Dacă consumați alimente care nu au fost suficient preparate termic sau au fost contaminate în timpul depozitării sau preparării, simptomele apar în decurs de câteva ore. Printre cele mai frecvente simptome ale intoxicației alimentare se numără: 

  • greață și vărsături 
  • crampe și dureri abdominale 
  • diaree 
  • slăbiciune și dureri de cap 
  • lipsa poftei de mâncare 
  • febră peste 38 de grade 

Simptomele pot varia în funcție de sursa infecției, dar sigur apar în câteva ore. Uneori pot apărea și probleme neurologice, cum ar fi confuzie sau amețeli. 

Când să consultați un medic? 

Dacă simptomele menționate anterior, cum ar fi vărsăturile sau diareea, durează mai mult de trei zile, ar trebui să consultați medicul. La fel și dacă crampele, durerile sau amețelile persistă. Vizita la medic este necesară și dacă febra persistă sau dacă apare sânge în scaun. O atenție sporită trebuie acordată femeilor însărcinate, sugarilor și persoanelor în vârstă. 

Intoxicația alimentară

Cât durează intoxicația alimentară? 

Aceste probleme de sănătate durează de obicei doar câteva zile. Durata și evoluția depind totuși și de sursa contaminării, deoarece cauzele pot fi variate. Un factor important este și starea sistemului imunitar, care determină modul în care organismul poate face față intoxicației. Cele mai ușoare cazuri durează 2 până la 3 zile, infecțiile bacteriene ar trebui să treacă în 3 până la 5 zile. Cazurile mai complicate sau persoanele cu imunitate slăbită se pot confrunta cu intoxicația alimentară și peste o săptămână. 

Primul ajutor și tratamentul 

Cel mai important este hidratarea. Un aport suficient de lichide este esențial, mai ales în cazul diareei acute. Cel mai bine este să consumați apă curată, ceaiuri din plante sau soluții de rehidratare disponibile în farmacii. Trebuie evitate alcoolul, băuturile îndulcite și cofeina. Un mare ajutor este cărbunele activ. Acesta ajută la detoxifierea sistemului digestiv, oferă ajutor rapid în caz de intoxicație alimentară și sprijină digestia. 

Susțineți digestia cu probiotice. Ele ajută tractul digestiv să revină la normal. Probioticele din moringa ajută în afecțiuni inflamatorii intestinale. Moringa conține o cantitate mare de vitamine, minerale și antioxidanți, sprijină digestia și protejează organismul de boli cronice. 

Produsul unic Masticha probiotics and prebiotics combină probiotice și prebiotice care ajută în problemele sistemului digestiv. Contribuie la menținerea unei flore intestinale sănătoase și această combinație este cheia funcționării corecte a sistemului imunitar. 

Dacă intoxicația alimentară este cauzată de bacterii sau virusuri specifice, medicul vă poate prescrie antibiotice. Cazurile complicate și un grad ridicat de deshidratare pot necesita chiar spitalizare de scurtă durată. 

Acordați-vă suficientă odihnă. Evitați activitățile solicitante și efortul fizic. Pentru ca organismul să se refacă, are nevoie de timp și de suficientă odihnă. 

Este important și ce mâncați. Trebuie să evitați mâncărurile prăjite și picante, alimentele cu conținut ridicat de zahăr, produsele lactate, alcoolul și cofeina. Ce ar trebui deci să consumați? În principal alimente cu conținut scăzut de grăsimi precum pâine prăjită, biscuiți sărați, toasturi, din fructe – banane. Se recomandă și orezul sau cartofii, legumele fierte și o supă bună. 

Vă puteți sprijini organismul și prin consumul de suplimente alimentare adecvate. Cu ajutorul ciupercii Chaga siberiană vă sprijiniți atât sistemul digestiv cât și pe cel imunitar. Conține mulți antioxidanți, are efect antiinflamator și susține funcționarea ficatului. Regele plantelor detoxifiante este armurariul (Silimarina). Susține digestia sănătoasă, regenerarea celulelor hepatice și ajută la creșterea apetitului. O alternativă poate fi un amestec de plante pentru regenerarea ficatului, sprijinirea digestiei și detoxifiere. 

Prevenția este cea mai bună 

Chiar dacă nu se poate preveni intoxicația alimentară în toate cazurile, este recomandat să respectați câteva măsuri preventive. Înainte de a manipula alimente, este important să vă spălați mâinile și să dezinfectați suprafețele și ustensilele de bucătărie. În locurile în care ați lucrat cu carne crudă, nu preparați alte alimente. Atenție și la depozitarea corectă a alimentelor, în special a cărnii, ouălor și produselor lactate. Acestea trebuie gătite la temperaturi suficient de înalte și verificați și datele de expirare. 

Respectarea unor reguli simple și a obiceiurilor corecte de igienă în bucătărie vă ajută să preveniți intoxicația alimentară măcar în mediul de acasă. Chiar dacă această neplăcere nu durează mult, reprezintă o povară semnificativă pentru organism. De aceea, la început, este recomandată o dietă mai strictă și un regim corespunzător de hidratare. Când organismul începe să răspundă mai bine, puteți introduce produse lactate, probiotice și suplimente alimentare care să vă reactiveze sistemul imunitar. 

Câteva cuvinte de încheiere

Fiecare organism este unic și reacționează diferit la diverși patogeni. Intoxicația alimentară pune la încercare sistemul digestiv și cel imunitar – chiar dacă nu durează mult, este necesar să vă acordați timp suficient pentru recuperare. Indiferent dacă simptomele sunt ușoare sau mai severe, nu uitați că este mai bine să preveniți. Sprijiniți-vă sistemul imunitar sau detoxifierea acestuia după boală și cu ajutorul suplimentelor naturale. Aveți grijă de organismul dumneavoastră și ajutați-l să se vindece. 

Articol realizat de echipa noastră.
Autoare: Zuzana Kaľavská
Editare și corectură: Karina Uhrinová