Despre micile fructe portocalii de cătină ați citit deja, desigur, pe blogul nostru. Ne este deja cunoscut faptul că, cătina conține o cantitate mare de vitamina C. V-ați întrebat vreodată ce cauzează culoarea portocalie? Poate fi un colorant obișnuit? Este adevărat, astăzi consumăm deja mâncare vopsită în albastru Strumf și nici nu ni se pare ciudat.
Acest colorant aparține exact aceluiași grup de substanțe care provoacă, de exemplu, colorarea morcovilor și a altor fructe și legume - carotenoidele.
Aici poate știți ceva. Înainte de sezonul de vară și în timpul verii, mulți dintre noi apelăm la beta-caroten pentru a ne menține pielea sănătoasă, hrănită și pregătită pentru un bronz frumos, sau ronțăim cu sârguință morcovi pentru a avea o vedere mai bună și pentru a ne ajuta pielea să devină maronie :) Aceste lucruri mi s-au fixat încă din copilărie, când mama îmi dădea în mod regulat beta-caroten sub formă de tablete înainte de sosirea verii sau când bunicul îmi spunea mereu să mănînc morcovii din supă, ca să văd și după colț :) :)
Deci ce sunt aceste substanțe, acești carotenoizi? :)
Este un grup de substanțe care, nu numai că sunt responsabile de colorarea diferitelor tipuri de legume și fructe (de la roșu la galben), ci au în principal un efect foarte bun asupra organismului nostru, deoarece ca antioxidanți au capacitatea de a se lega și astfel de a distruge radicalii liberi de oxigen, protejând astfel celulele organismul nostru.
Studiile au arătat că, cu cât nivelul carotenoidelor din sânge este mai mare, cu atât celulele sunt mai puțin susceptibile la diferite anomalii.
În alimente și sursele naturale, se găsesc întotdeauna mai mulți carotenoizi împreună, nu individual. Acesta este un avantaj față de suplimentele sintetice cu beta-caroten, deoarece nu doar că prin alimente intră în organism mai mulți carotenoizi, dar unii dintre ei au efecte mai pozitive decât acest beta-caroten.
La noi puteți găsi ulei de cătină, care conține acești carotenoizi benefici. În fructele de cătină, din care este și uleiul nostru, a fost găsită prezența alfa-carotenului, gama-carotenului, dihiroxi-beta-carotenului, licopenului, zeaxantinei și cantaxantinei.
De exemplu, beta-carotenul poate inhiba oxidarea colesterolului și, astfel, poate reduce riscul de boli ale inimii și ale vaselor de sânge. Zeaxantina, pe de altă parte, este foarte bună pentru țesutul ocular, iar licopenul, pe de altă parte, întărește comunicarea dintre celule, astfel încât funcțiile celulare să nu eșueze.
În plus, carotenoidele împreună cu alte substanțe active întăresc imunitatea organismului.
Deci, până la urmă, nu este doar un colorant obișnuit :) E clar că începând de astăzi, dacă vreau să suplimentez aceste substanțe, nu voi apela la pastile cu beta-caroten ca înainte, ci mai degrabă voi lua ulei de cătină, de exemplu :)
Ce părere aveți?
Zuzka