Hipertensiune arterială

Tensiunea arterială este forța exercitată de inimă pentru a pompa sângele în artere - vase de sânge și, mai departe, în tot fluxul sanguin. Tensiunea arterială se modifică pe parcursul zilei în funcție de diverși factori - exerciții fizice, odihnă, dietă sau somn. Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai frecvente boli ale civilizației și poate fi periculoasă, mai ales din cauza manifestărilor sale minime.

#ShowMore#

Ce reprezintă numerele tensiunii arteriale?

Tensiunea arterială se măsoară cu ajutorul a două numere:

  • Primul număr, denumittensiune arterială sistolică, măsoară presiunea din artere atunci când inima bate.
  • Al doilea număr, denumittensiune arterială diastolică, măsoară presiunea din artere atunci când inima se odihnește între bătăi. Dacă măsurarea arată 120 sistolică și 80 diastolică, se spune că tensiunea este "120 la 80" sau se scrie „120/80 mmHg“.

Ce este tensiunea arterială ridicată (hipertensiune arterială)?

Tensiunea arterială ridicată, așa numitahipertensiune, este tensiunea arterială care are valori mai ridicate decât este normal. Tensiunea arterială se modifică pe parcursul zilei, în funcție de activități. Dacă valorile tensiunii arteriale sunt în mod constant peste valorile normale, se poate pune diagnosticul de tensiune arterială ridicată (sau hipertensiune arterială). Cu câttensiunea arterială este mai mare, cu atât crește riscul de a avea alte probleme de sănătate, cum ar fi boli de inimă, atac de cord și accident vascular cerebral.

 

Care sunt semnele și simptomele hipertensiunii arteriale?

Principalele simptome ale hipertensiunii arteriale includ de exemplu amețeli, dureri de cap, greață, dificultăți de respirație, tulburări de vedere, transpirație, palpitații și picioare umflate. Tensiunea arterială este influențată de diverși factori sau de predispoziții genetice. Încategoria de riscintră persoanele supraponderale, fumătorii, cei cu colesterolul ridicat, cu un nivel ridicat de sare în sânge, cei ce abuzează de alcool, cei care nu fac exerciții fizice, suferă de stres sau boli similare ereditare.

Există o singură modalitate de a afla dacă aveți tensiune arterială ridicată - măsurarea acesteia de către un medic sau un alt profesionist din domeniul sănătății, care va compara valorile citite cu un anumit standard. Vă puteți măsura tensiunea arterială și acasă, cu un tensiometru.

Hipertensiunea arterială este numită "ucigașul tăcut" , deoarece, de obicei nu prezintă semne sau simptome de avertizare și marea majoritate a oamenilor nici nu știu că o au.

Ce pot face pentru a preveni sau controla hipertensiunea arterială?

Multe persoane cu tensiune arterială ridicată își pot reduce tensiunea arterială până la un nivel sănătos sau își pot menține valorile într-un interval sănătos prin modificări ale stilului de viață.

  • Faceți cel puțin 150 de minute de activitate fizică în fiecare săptămână (aproximativ 30 de minute pe zi, 5 zile pe săptămână)
  • Nu fumați
  • Mențineți o dieta sănătoasă, inclusiv restricție la sodiu (sare) și alcool
  • Mențineți o greutate optimă a corpului
  • Controlați stresul
  • Preveniți tensiunea prin administrarea de suplimente alimentare

 

Ce fel de probleme poate provoca tensiunea arterială?

Tensiunea arterială ridicată vă poate afecta sănătatea în multe moduri. Poate afecta grav organe importante, cum ar fi inima, creierul, rinichii și altele. Vestea bună este că, în cele mai multe cazuri, vă puteți controla tensiunea arterială pentru a reduce riscul de probleme grave de sănătate. Tensiunea arterială ridicată poate afecta arterele, făcându-le mai puțin elastice, ceea ce reduce fluxul de sânge și oxigen către inimă și poate cauza boli de inimă.

  • Infarctul și bolile de inimă: Atacul de cord apare atunci când alimentarea cu sânge a inimii este blocată, iar mușchiul cardiac începe să moară, deoarece nu are suficient oxigen. Cu cât fluxul sanguin este blocat mai mult timp, cu atât mai afectată este inima.
  • Insuficiență cardiacă: O afecțiune care înseamnă că inima nu poate pompa suficient sânge și oxigen către celelalte organe.
  • Accident vascular cerebral și probleme cerebrale: Tensiunea arterială ridicată poate face ca arterele ce alimentează creierul cu sânge și oxigen să se spargă sau să se blocheze, provocând un accident vascular cerebral. Celulele cerebrale mor în timpul unui accident vascular cerebral pentru că nu primesc suficient oxigen. Accidentul vascular cerebral poate cauza afectarea severă a vorbirii, mișcării și a altor activități de bază.
  • Boli renale: Adulții cu diabet, hipertensiune arterială sau ambele au un risc mai mare de a dezvolta o boală cronică de rinichi decât cei care nu au aceste afecțiuni.
  • Demență, la vârste înaintate: Tensiunea arterială ridicată, în special la vârsta de mijloc, este asociată cu o funcție cognitivă mai slabă și cu demența la vârste mai înaintate.

 

4 articole în total
ulei de cătină de mare presat la rece, Herbatica
de la 45 lei

Ulei presat din fructele arbustului de cătinăcu ajutorul unei tehnologie care păstrează toate substanțele importante. Fructul conține 24 de minerale și oligoelemente, 18...

Cod: 0618
100% olej z čiernej rasce, za studena lisovaný, panenský - Specialist (Volum 100 ml)
de la 50 lei

Ulei din semințe de chimen negru- negrilică (Nigella sativ) are efecte cu adevărat benefice asupra organismului uman. Datorită gamei largi de beneficii pentru sănătate pe care...

Cod: 0513
Ulei de Krill
140 lei –7 %
130 lei

Ceea ce face ca uleiul de krill să fie unic este faptul că furnizează acizi grași omega sub formă de fosfolipide. Fosfolipidele formează baza structurală a membranelor celulare...

Cod: 2211
masticha vena v4 2 roșu
190 lei

Mastic Vena că oferă o combinație unică de mastic de Chios îmbogățit cu extracte naturale excepționale de rodie și măsline. Combinarea lor creează un produs unic pentru inima...

Cod: 3213