Rostopască
Rostopasca este o plantă înaltă de 30-80 cm, care înflorește din mai până toamna. Din tulpină și rizom, atunci când sunt zdrobite, se scurge un lichid galben-portocaliu, care are proprietăți medicinale.
#ShowMore#
Rostopasca în trecut
Extractul acestei plante a atras o atenție deosebită alchimiștilor din vechime, care au încercat aur din ea. Cu toate că nu au reușit în acest sens, au constatat că această plantă are efecte benefice asupra organismului uman! A fost extrem de populară în Evul Mediu, atunci când a fost folosită de călugări și medici ca gargară pentru vindecarea erupțiilor cutanate și a cancerului de piele, dar și pentru spălarea capului. Sfânta Hildegard de Bingen (reprezentată celebră a misticismului, naturalist, medic și botanist german - * 1098 - † 1179) o numea "iarba scabie" și recomanda cataplasme cu ea pentru curățarea pielii. În secolele al 16-lea și al 17-lea, de exemplu, planta era încă folosită pentru tratarea bolilor de piele, dar și a leprei. În plus, rostopascăi i s-a atribuit și capacitatea magică de a crea o stare de spirit optimistă. Se spunea că cei care încep să poarte la ei o ramură de rostopască cu frunzele sale, proaspete sau uscate, vor deveni prietenoși, mai toleranți și nu vor mai fi certăreți. Așadar, rostopasca avea o reputație de protector al celor care se confruntau cu dispute și relații proaste cu superiorii.
Beneficiile rostopascăi
Planta purifică sângele și ajută la formarea acestuia. În plus, este un ajutor de nădejde în bolile hepatice grave mai ales atunci când este folosită în stare proaspătă. Are succes și în tratamentul bolilor renale și ale vezicii biliare. În medicina populară este utilizată și pentru tratarea hemoroizilor, arsuri anale, arsuri și senzații de furnicături în timpul urinării și țiuit în urechi. În aceste cazuri, este necesar să beți, cu înghițituri scurte, 2-3 căni de ceai în timpul zilei, care nu este fiert, ci doar opărit cu apă clocotită. Cel mai mare beneficiu al său constă în tratamentul bolilor de piele, al bătăturilor, al negilor și a ciupercilor de piele. În trecut a fost folosită șiîn tratamentul cataractei și al petelor corneene. Potrivit vindecătorilor, planta este folosită și pentru a îndepărta părul de pe față precum și pe cel abundent de pe mâini și picioare, care indică o afecțiune renală. În acest caz, vindecătorii recomandă să frecați sucul de rostopască pe zonele afectate și să lăsați sucul să își facă efectul timp de câteva ore, să vă spălați cu săpun și să aplicați un unguent de gălbenele.
Pentru mai multe informații despre rostopască și beneficiile sale, am pregătit pentru dvs. următorul articol.